Afgelopen vrijdag vond onze ronde tafelbijeenkomst plaats. Het was een bijeenkomst met een belangrijk doel; samen doorbraken realiseren in de aanpak tegen het lerarentekort. Om een zinvolle discussie te kunnen voeren hebben wij uitnodigingen naar mensen uit diverse hoeken van het speelveld gestuurd. Van het kennis en expertisecentrum CAOP was Robert Hommen aanwezig om een beeld te schetsen van de huidige stand van zaken rondom het lerarentekort, maar ook om een blik op de toekomst te werpen. Duidelijk werd dat het tekort aan goede docenten steeds meer een landelijk probleem wordt en zich niet meer in de grote steden centreert. De tekorten lopen op, en flink ook.

Ingrid van Kuilenburg vertelde ons over het onderzoek dat De Buitenboordmotor heeft gedaan naar het traject van werk naar werk. Daarmee voorzag zij ons van waardevolle informatie en was zij het startpunt van het gesprek over de doorbraken. Ook was het Ingrid die ons met beide voeten op de grond hield en het belang van kleine acties benadrukte. Zij liet ons inzien dat de stip op de horizon bereikt wordt door er telkens een kleine stap naartoe te zetten en liet ons nadenken over de beslissingen en keuzes die wij op dat moment konden nemen.

De rol van dagvoorzitter werd ingevuld door Cor de Raadt, één van onze ambassadeurs. Jaap van Voorst was vanuit de Alliantie voor Werkend Onderwijs aanwezig om de beoogde doorbraken aan de groep voor te leggen, waarna de vertegenwoordigers uit het werkveld deze doorbraken van interessante feedback konden voorzien. Het bleek een fijne bevestiging van de waarde van dit soort sessies; de verschillende perspectieven vulden elkaar feilloos aan. Peter van der Zwaal was vanuit zijn rol bij Leraar van Buiten aangeschoven en sloeg regelmatig een brug tussen het werkveld en de zij-instromers waar hij dagelijks contact mee heeft. En over het werkveld gesproken; deze was goed vertegenwoordigd. Aanwezig waren Peter van Dijk, Carel Konings, Astrid de Graaff, Annet Kil-Albersen, René Karman en Cor van Dalen.

Wij willen alle deelnemers bedanken voor hun aanwezigheid en het delen van hun standpunten. Alle input rondom de doorbraken wordt in de aankomende tijd door ons gebundeld, waarvan wij u op de hoogte zullen houden. En daarna? Daarna gaan we aan een heleboel deuren kloppen, aangezien het lerarentekort zichzelf niet gaat oplossen en het tijd voor actie wordt.