Een totaalaanpak voor de duurzame inzet van zij-instromers in het onderwijs

Het onderwijs is de kurk waarop onze samenleving drijft. Niet voor niets zetten dagelijks circa 350.000 toegewijde leraren en docenten zich in om leerlingen en studenten zo goed mogelijk onderwijs te geven. Dat aantal is helaas nog niet voldoende en daarmee staat het onderwijs onder druk…

En daarmee stellen bestuurders of HR verantwoordelijken van onderwijsinstellingen zich de volgende vragen:

Hoe vinden we nieuwe en geschikte leraren en docenten?

Hoe voorkomen we (vroegtijdige) uitval van leraren en docenten?

Hoe leiden we aankomend leraren/docenten flexibel én efficiënt op?

Hoe kun je zij-instromers in opleiding goed ondersteunen en begeleiden?

Hoe kunnen we onderwijspersoneel aan ons binden?

Hoe creëren we een duurzame lerende cultuur?

Hoe borgen we onze kwaliteit en hoe verantwoorden we die richting de onderwijsinspectie?

“Er klinkt een oorverdovende stilte over het lerarentekort of het gebrek aan schoolleiders”
~ Aldus Merel van Vroonhoven

De Alliantie voor Werkend Onderwijs is een samenwerkingsverband dat zich focust op het oplossen van het lerarentekort.

Samenwerkende partners

1. Gratis adviesgesprek over de formatie/bezetting van het aankomende schooljaar

De start van onze samenwerking is een gratis en geheel vrijblijvend adviesgesprek waarin we meedenken over bijvoorbeeld de formatie van het aankomende schooljaar. We kijken naar de vacatures die openstaan en denken mee over hoe deze ingevuld kunnen worden. Maar ook voor andere vraagstukken rondom strategische personeelsplanning kun je bij ons terecht.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

2. De werving en flexibele opleiding van zij-instromers

Één van de manieren om het lerarentekort aan te pakken is door meer mensen naar het beroep toe te trekken. Om de drempel tot omscholing zo laag mogelijk te maken bieden we een flexibele opleiding, waarbij we rechtdoen aan wat de docent al kan en weet. Daarnaast kunnen we met de Zij-instroom Academie, een subsamenwerking tussen Meesterbaan en NCOI Opleidingen, studenten die nog geen werkplek hebben in contact brengen met scholen.

3. De begeleiding van zij-instromers

Wie denkt dat alleen met het aantrekken van nieuwe docenten het lerarentekort is opgelost, heeft het mis. Het behouden van zij-instromers is minstens zo belangrijk. En een veelgenoemde reden waarom docenten binnen enkele jaren het onderwijs weer verlaten is het gebrek aan begeleiding op de werkplek. Daarom bieden wij de mogelijkheid voor extra begeleiding van zij-instromers.

4. Het onderwijsteam permanent professionaliseren

Kwaliteitszorg binnen het onderwijs is belangrijk. Tegelijkertijd willen docenten zich blijven ontwikkelen, het gebrek aan ontwikkelmogelijkheden wordt door docenten zelfs genoemd als reden om toch in een andere sector te gaan werken. Daarom pleiten wij voor een continue leercultuur, waarbij iedere docent de mogelijkheid krijgt om zichzelf te ontwikkelen.

Maatwerk

Iedere school is anders. Daarom is de samenwerking die wij aangaan altijd maatwerk. Onze adviseurs kijken naar wat je school nodig heeft en vinden een oplossing op maat. Gedurende onze samenwerking heb je altijd contact met een vaste adviseur. Deze adviseur is doorlopend bereikbaar voor vragen, daarnaast vinden er regelmatig evaluatiemomenten plaats.

Kosten

Ons advies is altijd gratis. Wanneer docenten via ons opgeleid worden betaal je opleidingskosten, hiervoor is vanuit de overheid subsidie beschikbaar. Daarnaast investeer je in de begeleiding en professionalisering van de docenten, onder andere om vroegtijdige uitstroom te voorkomen.

Hulp nodig?

Onze experts in strategische personeelsplanning komen graag bij jou op school voor een geheel gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan