Op steeds meer scholen worden zij-instromers met open armen ontvangen. Toch komen we nog regelmatig HR verantwoordelijken tegen die niet weten dat je als school een subsidie van €25.000,- voor iedere zij-instromer die je aanneemt kunt ontvangen. De regeling is zelfs wegens succes verlengd tot 1 januari 2026. Maar: hoe werkt het eigenlijk? En hoe vraag je hem aan? In dit blog leggen we het aan je uit.

Dit is de aanvraagtermijn voor de subsidie voor zij-instromers

Je kunt tot en met 15 oktober 2023 subsidie aanvragen voor zij-instromers die in 2022 of 2023 beginnen met hun scholing. Vraag de subsidie aan nadat de zij-instromer is begonnen met de scholing. De aanvragen worden toegekend op volgorde van binnenkomst, totdat het subsidieplafond is bereikt. De afhandelingstijd is maximaal 8 weken.

Dit zijn de voorwaarden

Deze voorwaarden gelden om voor de subsidie in aanmerking te komen:

  • Je bent het bevoegd gezag van een bekostigde po-, vo-, (v)so- of mbo-instelling in Nederland.
  • Je neemt de zij-instromer tijdens het zij-instroomtraject in dienst of je huurt de zij-instromer in.
  • Voor het po, vo en (v)so moet de zij-instromer als ‘zij-instromer’ staan ingeschreven bij de opleiding. Dit geldt ook voor het mbo, als de zij-instromer een eerstegraads of tweedegraadsbevoegdheid gaat halen via de zij-instroomroute.
  • De zij-instromer staat op het moment van de subsidieaanvraag niet ingeschreven als student aan een lerarenopleiding, en in de 2 jaar daarvoor ook niet. Stond de zij-instromer in die periode wel als student ingeschreven, maar heeft hij zijn diploma behaald? Dan geldt deze voorwaarde niet.

Zo vraag je de subsidie voor zij-instromers aan

Als HR verantwoordelijke vraag je de subsidie zij-instroom aan via deze website.

Benieuwd wat zij-instromers voor ons onderwijs kunnen betekenen? Lees dan dit artikel van onze directeur Jaap van Voorst.